Kako održati vitku liniju tijekom zime?

10. studenoga 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Od svih godišnjih doba nekako upravo zima predstavlja najveću prijetnju liniji. Osim blagdanskih izazova u obliku slasnih kolača, masnih delikatesa i povećih količina alkohola kojima ni najvjerniji pobornici umjerenosti teško odolijevaju, zima krije još pokoju klopku za stas.

Prije svega hladnoća će nas najčešće prikovati uz televiziju (a nerijetko i grickalice), a cijeloj priči ne pomaže ni činjenica da su zimska jela tradicijski bogata kalorijama.

Prema nekim podatcima svatko od nas tijekom zime prosječno „nabaci" minimalno pola kilograma, a situacija poprima ozbiljnije razmjere kada se razmotri da rijetki uspiju izgubiti novostečeno masno tkivo.

OVDJE preuzmite detoksikacijski meni

Zima za štednjakom

Činjenica je da je izbor namirnica zimi najoskudniji, no uz pomno planiranje i iskorištavanje onoga što priroda pruža, granice ne postoje.

Broj 1 na listi zimskih jela prijatelja vitkosti su variva. Za njih se preporuča birati različito korjenasto povrće poput korijena peršina, pastrnjaka, mrkve, luka, koje možete i dodatno obogatiti dodatkom češnjaka i đumbira koji osim osebujne arome imaju, prema nekim tradicijskim vjerovanjima, i zagrijavajuće djelovanje.

Škrinje trgovina su također prepune smrznutog povrća i voća čija nutritivna vrijednost ne zaostaje za onom svježih inačica. Zbog toga ne postoji razlog da raznoliko povrće ne čini niskokaloričan i ukusan prilog najbolje laganom mesu peradi ili ribe. Štoviše, upravo nam smrznuto voće i povrće dolazi u spas jer pruža lagane namirnice u doba kada je možda najteže održati vitku liniju.

Dodatno, zimnice koje već odavno nisu rezervirane samo za spretne kućanice koje ih pripremaju nego su široko dostupne, predstavljaju odličan izbor za razne salate.

Mahunarke na stol

Sudeći prema studiji objavljenoj 2012. godine u časopisu British Journal of Nutrition mahunarke su idealna zimska namirnica za održanje vitkog stasa.

Bogate su bjelančevinama, a istovremeno siromašne mastima zbog čega predstavljaju dobru povremenu alternativu mesu.

Također, osiguravaju blagotvorne vitamine, minerale i fitokemikalije, a ujedno predstavljaju i jako dobar izvor prehrambenih vlakana. Obilje vlakana u prehrani može biti od velike koristi u reguliranju tjelesne mase. Naime, vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti.

Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa stoga niste u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu.

Stoga je uvijek dobro u kuhinji imate bilo svježe bilo smrznute mahunarke koje možete pripremiti na bezbroj načina, bilo u obliku variva, popečaka, pirjanog priloga, na salatu, namaza...

Riba je "kralj" vitke linije

O ribi valja uvijek pričati samo u superlativima, ne samo što se tiče nutritivnog sastava, već i sadržaja kalorija.

Riba je naime niskokalorična i lako probavljiva namirnica i odlično se uklapa u prehranu svih dobnih skupina. Što češće uvrstite ribu na svoj jelovnik, to ćete lakše održavati vitku liniju, a ujedno ćete organizmu osigurati visokovrijedne proteine te omega-3 esencijalne masne kiseline.

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Zasladite se voćnim desertima

Zimsko razdoblje je specifično po blagdanima kojima završavamo godinu, a to znači i obilje kolača kojima je teško odoljeti.

Za kolačima se u blagdansko doba poseže: i poslije jela i između jela i u svakoj posjeti rodbini i prijateljima što, među ostalim, dovodi do munjevitog zbrajanja unesenih kalorija i gomilanja suvišnih kilograma.

Nerealno je očekivati da ćete posve izbjeći napasti zvanoj kolači, ali kako bi maksimalno očuvali svoju liniju pokušajte odabirati voćne kolače jer sadrže manje kalorija od kremastijih inačica. Idealno bi, pak, bilo da se na vašem jelovniku nađu lagani voćni deserti poput sorbeta, frapea, mousseva i sličnih „varijacija na temu".

Literatura:

  • Hunter, J., Fletcher, J., The antioxidant activity and composition of fresh, frozen, jarred and canned vegetables. Inn Food Sci Emerg Techn. 2002. 3(4); 399-406.
  • Marinangeli CP, Jones PJ., Pulse grain consumption and obesity: effects on energy expenditure, substrate oxidation, body composition, fat deposition and satiety. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S46-51.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!