Kako napraviti popečke od povrća

13. listopada 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Popečci od povrća nazivaju se još i vege burgeri i sjajno pristaju uz različite priloge, a mogu se poslužiti i u hambi pecivu.

Osnovni sastojci

Za pripremu vege burgera potrebna je čvrsta baza poput kuhanih mahunarki ili žitarica. Također, potreban je i sastojak koji služi kao vezivno sredstvo te začini. Ulogu „ljepila" obično preuzima jaje, no može i bez njih ako je smjesa dovoljno vlažna da se prilikom oblikovanja popečaka ne raspada. Lakšem oblikovanju i protiv raspadanja popečaka pogoduje dodatak krušnih mrvica, sitnih zobenih pahuljica i kuhanog i zgnječenog krumpira u samu smjesu. Za postizanje hrskavog omotača, oblikovani popečci mogu se uvaljati u krušne mrvice, zobene pahuljice ili kukuruznu krupicu.

Dodaci

Popečci se mogu obogatiti i dodatkom kuhanog povrća poput brokule i cvjetače ili sirovog povrća poput naribane mrkve i korijena celera. U receptima može se naići na popečke obogaćene sjemenkama i mljevenim orašastim plodovima. Poprže li se sjemenke kratko na suhoj tavi prije dodavanja u smjesu, doći će do stvaranja poželjnih aroma.

Priprema smjese

Koristimo li mahunarke u pripremi popečaka, smjesu je najbolje raditi u električnoj sjeckalici. Za najbolju teksturu popečka poželjno je polovinu mahunarki usitniti u električnoj sjeckalici, a drugu polovinu usitniti grubo uz pomoć vilice. Prvo sameljemo kuhane mahunarke uz dodatak nasjeckanog luka i začina po želji. Zatim dodajemo jaja, sjemenke i orašaste plodove koje možemo i ručno umiješati u smjesu. Na kraju umiješamo krušne mrvice.

Dva načina pečenja

Vegetarijanske popečke ili burgere možemo peći bilo u tavi ili u pećnici. Pečemo li ih u tavi moramo dodati malo ulja, no ako se odlučimo za pečenje u pećnici, ulje nije potrebno dodavati već je popečke dovoljno staviti na papir za pečenje.

U žurbi je mudrije peći u tavi jer su burgeri brže gotovi. I jedna i druga metoda pripreme zahtijeva okretanje burgera na sredini pečenja.

Recept

Ovdje pogledajte naš recept: Popečci od boba

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!