Naučite kako uspješno poširati ribu

3. kolovoza 2015.
Autor Cvoke
Podijelite
Vezani proizvodi

Poširanje je nježna metoda pripreme hrane koja čuva nutrijente. Ne zahtijeva dodatak ulja pa ju svrstavamo u poželjne metode pripreme hrane tijekom dijetnih režima te za osobe koje zbog zdravstvenih poteškoća trebaju lako probavljivu hranu.

Kod poširanja ribu zapravo kuhamo u manjoj količini vode ili temeljca i pri temperaturi koja je niža od temperature vrenja. Zbog toga namirnica zadržava većinu nutrijenata i arome, mekana je i sočna. Tekućinu u kojoj smo poširali ribu ne zadržavamo, no ona je ključna za poželjnu aromu ribe. Za aromatiziranje tekućine koriste se brojni začini i korjenasto povrće poput ružmarina, majčine dušice, celera, peršina, mrkve, lovora, limuna, luka i češnjaka.

Od tekućine može se dodati mlijeko, bijelo vino ili ocat. Primjerice, limunov sok ili ocat su korisni dodaci jer doprinose zadržavanju prirodne ružičaste boje lososa i plodova mora.

Koju sve ribu možemo poširati 

Poširaju se riblji fileti koje ne uranjamo sasvim, već tekućina pokriva otprilike 2/3 visine ribe. Osim fileta, može se poširati i cijela riba manjih dimenzija. Riba pogodna za poširanje je primjerice bakalar, oslić, losos, orada, brancin. Trajanje poširanja ribe ovisi o debljini fileta i iznosi oko 7 do 10 minuta odnosno dok riba ne postane neprozirna. Kada je riba kuhana, izvadimo ju iz tekućine u kojoj se kuhala te ju prije posluživanja začinimo s još malo soli, papra i maslinova ulja.

Poširanu ribu možemo poslužiti toplu, s kuhanim ili parenim povrćem, krumpirom ili rižom. Može se služiti i hladna primjerice u salati s tjesteninom i povrćem kao brzi obrok na poslu. Kada ju poslužujemo hladnu, tada ju ostavimo u tekućini u kojoj se kuhala sve dok se sasvim ne ohladi jer na taj način riba upije više arome.

Poširajte ribu "sous vide" ili pod vakuumom 

Osim klasičnog poširanja postoji još jedna slična metoda. Profesionalni kuhari vole koristiti metodu poširanja ribe pod francuskim nazivom "sous vide" što znači pod vakuumom. Lagano posoljena riba uz dodatak nekog od začinskog bilja zatvara se u posebne plastične vrećice i vakuumira.

Riba se kuha u tako zatvorenim vrećicama na laganoj vatri ispod točke vrenja. Rezultat je sočna i mekana riba koja potpuno zadržava svoju aromu, no pitamo se je li nutritivno prihvatljivo kuhati namirnice u plastičnim vrećicama. Stoga savjetujemo da se držite klasičnog stila poširanja.

Recept: Pripremite poširani bakalar

Sastojci za 4 osobe:

  • Ledo bakalar, 600 g
  • Povrće i začini: lovorov list, papar u zrnu, komadić crvenog luka narezanog na krupnije komade, prepolovljeni režanj češnjaka, par iglica ružmarina, dvije grančice peršina, komadić limunove korice, komadić mrkve i korijena celera

Priprema: u dublju tavu uliti dvije šalice vode. Vodu staviti grijati, a u međuvremenu dodavati povrće koje će vodi dati aromu. Posoliti i kuhati nekoliko minuta kako bi povrće i začini pustili arome. Zatim smanjiti vatru tako da voda ne ključa već lagano kuha. Uroniti ribu i kuhati nekoliko minuta dok riba ne postane neprozirna.

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!