Mladi grah: Superhrana koju (ipak) možete jesti cijelu godinu

23. rujna 2016.
Autor Sanja
Podijelite
Vezani proizvodi

Ako vam je "grah dobro pao", odnosno ako ste imali sreće, ovog ljeta ste se opskrbili ovom mladom mahunarkom i njome napunili svoj zamrzivač. U slučaju da niste, ne brinite - smrznuti mladi grah je novi Ledo proizvod u kojem možete uživati tijekom cijele godine.

Mladi grah je senzacija ljetne sezone kad u njemu uživamo u obliku raznih salata i juha ili laganih variva. No baš poput svega, ni mladi grah ne ostaje zauvijek mlad. Ako ga u dva - tri ljetna mjeseca niste nabavili u većim količinama i smrznuli, ostatak godine ste "osuđeni" na stari, odnosno suhi grah.

"Grah je grah, svaki je odličan!" reći će većina ljudi. S tom tvrdnjom ćemo se složiti i dodati kako je mladi grah ipak mrvicu bolji.

Za mladi grah treba manje vremena

Za razliku od osušenog, mladi grah se ne namače čime se uvelike skraćuje vrijeme kuhanja. Stari grah se prije pripreme znao namakati i do 24 sata te kuhati par sati, no s mladom verzijom ove mahunarke nećete provesti više od pola sata za štednjakom. Činjenica da se ne mora odmrzavati dodatno štedi vrijeme.

U usporedbi s ostalim vrstama, mladi grah je najsiromašniji kalorijama i veoma je lako probavljiv.

Kratko vrijeme kuhanja čini ga idealnim izborom za razna jela na žlicu, od laganih vegetarijanskih juha do konkretnijih variva s komadom suhog mesa ili kobasicama. Mladi grah sadrži visok udio bjelančevina pa njime možete "podebljati" salatu koju nosite na posao. Ako vam se dogodi da ste ga predugo kuhali, lako ga možete pretvoriti u fini namaz za večeru ili brunch.

Zašto bismo trebali češće jesti grah

Koliko su mahunarke, osobito grah i grašak, važne u prehrani govori i činjenica kako je 2016. godina proglašena Međunarodnom godinom mahunarki.

Dok se u kišnim jesenskim ili zimskim danima pokušavate ugrijati uz tanjur finog gustog graha 'na žlicu', prisjetite se kako ova prošarana zrna ne sadrže zasićene masti ni kolesterol, imaju niski glikemijski indeks i bogata su antioksidansima, vlaknima i proteinima.

Smrznut, grah ne gubi svoj okus kao ni nutritivne vrijednosti zbog čega će Ledo Mladi grah zasigurno naći mjesto u vašem zamrzivaču i na kraju – u vašim tanjurima.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!