Ideje za pripremu škampa

18. svibnja 2015.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Škamp je morski organizam koji pripada porodici hlapova, a u kulinarstvu je jedan od omiljenih plodova mora. Veliku popularnost među gurmanima škampi vjerojatno zahvaljuju svojem profinjenom, blagom okusu te podatnoj teksturi koja osvaja sve koji ih probaju.

Priprema cijelih škampa

Škampi su vrlo prilagodljiva namirnica i mogu se pripremiti na razne kreativne načine, no većina će se složiti da su najukusniji najjednostavnije pripremljeni.

Cijeli škampi mogu se jednostavno termički obraditi iznad žara ili na gril tavi, 10-15 minuta, dok im meso ne omekša i poprimi bijelu boju i svilenkastu teksturu. Ovako pripremljeni škampi često se odmah nakon pečenja začine tek s malo maslinovog ulja, češnjaka i listića peršina.

Još jedno omiljeno jelo sa škampima je i buzara, koja također ne zahtijeva mnogo vremena za pripremu, a svojim mirisom očarava sve prisutne. Nadalje, cijeli škampi čest su sastojak i raznih inačica paelle, popularnog španjolskog jela s rižom.

Kako očistiti škampe?

Kada se jedu u cjelovitom obliku, škampi su jedno od rijetkih jela koje nije „nepristojno" jesti prstima budući da je jedino tako moguće odvojiti meso od nejestivog oklopa. Međutim, u pripremi mnogih jela koriste se prethodno očišćeni zadci ili tzv. repići škampa.

Prvi korak u čišćenju škampa je odvajanje zatka od prsa, pri čemu se glava i prsa odbacuju, a iz zatka se dalje mesnati dio odvaja od oklopa. Mesnatom dijelu potrebno je još samo odstraniti ostatak crijeva koje se provlači po njegovoj dužini s leđne strane, a to se može učiniti tako da se zareže nožem na tom dijelu. Inače, odbačeni gornji dio tijela i oklop mogu se iskoristiti za pripremu izvrsnih temeljaca ili juha.

Šarolika jela s očišćenim repićima

Očišćeni repići škampa dalje se mogu koristiti u pripravi raznih delicija – vrlo su ukusni, primjerice, uz različito povrće kao dio tempure, umočeni u smjesu od brašna i vode pa prženi u dubokom ulju.

Mogu se također i pohati ili samo prepržiti na tavi te poslužiti uz niz umaka na bazi vrhnja ili rajčice.

I očišćeni repići pogodni su za pripremu na roštilju, nanizani na štapiće za ražnjiće, a prije polaganja na rešetke mogu se marinirati kako bi im se dodatno obogatio okus. Odlično se slažu s jednostavnim mediteranskim marinadama od limunovog soka, maslinovog ulja, češnjaka i začinskog bilja, ali i pikantnim azijskim marinadama s rižinim octom, sojinim umakom, sezamovim uljem i đumbirom.

Na štapiće za ražnjiće često se nižu u kombinaciji s kockicama ananasa, a ova neobična kombinacija čini meso škampa probavljivijim budući da ananas sadrži enzime koji mogu pomoći u razgradnji proteina.

Ananas u kombinaciji s kuhanim, prženim ili grillanim očišćenim zadcima škampa, može biti sastavni dio salata s obiljem svježeg lisnatog povrća, rajčicama i avokadom, koje su posebno ukusne ukoliko se začine sokom limete. Škampi predstavljaju i odličnu dopunu hladnim salatama s tjesteninom i povrćem poput kukuruza, boba, šparoga, svježih krastavaca ili rajčice, prelivenim osvježavajućim dresingom od, primjerice, jogurta.

S repićima škampa mogu se pripremiti i kremaste, krepke juhe, a često se koriste i kao sastojak rižota. Očišćeni škampi odlično se slažu pirjani s povrćem, posluženi preko tjestenine ili riže. Odgovara im "društvo" tikvica, rajčica i šampinjona, pa čak i brokule i špinata.

Pogledajte naše video savjete i recepte

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!