Kako pripremiti crni rižoto

16. srpnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Tehnika pripreme rižota vrlo je jednostavna. Tajna dobrog rižota leži u polaganom dodavanju malih količina toplog temeljca...

Sipa je glavonožac iz porodice Sepiidae koji živi uz obalu Atlantskog oceana, Sjevernog i Sredozemnog mora, a česta je i u Jadranu. Ovaj grabežljivac koji se najviše hrani sitnom ribom i rakovima poput kozica, ima vrlo ukusno meso od kojeg se mogu spremati mnoge delicije.

Najpoznatiji specijalitet od sipe je crni rižoto u čijoj se pripremi koristi crnilo skriveno u unutrašnjosti njenog tijela. Crni rižoto ili rižot je tipično dalmatinsko jelo koje je u prošlosti bila hrana siromaha. Nekada davno ulovljena sipa konzumirala se kao samostalno jelo, dok se crnilo od sipe čuvalo za pripremu rižota u dane kada u kući nije bilo drugih sastojaka osim riže.

Tajna dobrog rižota

Tehnika pripreme rižota vrlo je jednostavna. Tajna dobrog rižota leži u polaganom dodavanju malih količina toplog temeljca. Kada je rižoto od sipe u pitanju, najbolji odabir temeljca jest riblji. Rižoto je važno kontinuirano miješati, a kada riža upije svu tekućinu, ponoviti dolijevanje temeljca sve dok riža ne bude mekana. Omjer temeljca i riže je 3:1 odnosno na jednu šalicu riže potrebno je dodati 3 šalice temeljca.

Za dobar rižoto važan je i odabir kvalitetne riže. Idealnom rižom za pripremu rižota smatra se vrsta arborio koja je zbog specifičnih karakteristika zrna zaslužna za poželjnu kremastu strukturu jela. Rižoto pripremajte u širokoj posudi jer se slobodnim isparavanjem tekućine lakše koncentriraju okusi.

Neizostavni dio dobrog rižota je i izbor vina i maslinovog ulja, stoga ako dodajete loše vino ili maslinovo ulje, rezultat neće biti dobar rižoto

Pogledajte nekoliko naših recepata za rižoto:

Crni rižoto od sipe - recept

Rižoto s plodovima mora - recept

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!