Pet savjeta za pripremu najfinijeg rižota

23. travnja 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Rižoto je u svojoj osnovi jednostavno jelo, ali lako može postati bezukusan i suh. Tajna pripreme savršenog rižota nije toliko u namirnicama, koliko u tehnici.

Priznajem, kad sam bila mlađa, rižoto sam radila tako da bih u tavi napravila umak i dinstala sastojke, a rižu bih kuhala posebno. Na kraju sam umak i rižoto pomješala tek na tanjuru. Koristila sam onu rižu koju sam imala u smočnici. S vremenom, naučila sam da takvi postupci nemaju veze s dobrim rižotom.

Koristite rižu okruglog zrna

Rižoto želite napraviti kremastim, a za to će vam trebati riža okruglog zrna. Najpoznatija vrsta riže koja se koristi za ovo jelo je “arborio”. Njezina okruglasta zrna srednje veličine sadrže veliku količinu škroba koja se otpušta tijekom kuhanja.

Smrznute mješavine povrća idealne su kombinacije za pripremu rižota! 

Uz arborio, postoji još nekoliko vrsta riže za rižoto: carnaroli ili vialone nano riža. Orginario riža također je okruglog zrna, ali nju radije koristite za juhe i deserte. Riža dugog zrna (poput basmati ili jasmin riže) sadrži manje škroba i u pravilu se ne koristi za pripremu rižota, nego kao prilog.

Dublja tava debljeg dna

Rižoto preferiram raditi u dubljoj tavi debljeg dna, umjesto u loncu. Tu sve namirnice mogu imati na oku, a sastojci i okusi se mogu lijepo rasporediti. Rižoto je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja - riža pri kuhanju vrlo brzo upija tekućinu i lako može zagorjeti. Uvijek ga kuhajte na laganoj vatri uz miješanje, čime ćete osloboditi škrob iz riže. Tekućinu uvijek dodajte postepeno. Preporučam da koristite temeljac (osobno koristim pileći) kojeg prije dodavanja zakuhajte. Umješate li ga hladnog, “šokirat” ćete rižu i neće se pravilno skuhati.

Luk - osnova dobrog rižota

Očišćen i narezan na kockice, Ledo smrznuti luk spreman je za upotrebu! Štedi vrijeme, ali i vaše – suze!

Prvi korak je uvijek dinstati luk na masnoći (najčešće na ulju). Na luk se dodaje riža koja se lagano poprži, ali ne smije zagorjeti. Tada dodajemo tekućinu, a povrće dodajemo na sredini ili pri kraju kuhanja, ovisno o tome koje koristite. Radite li rižoto s nježnim povrćem poput špinata ili blitve, dodajte ga na samom kraju.

Grašak dodajte na polovici kuhanja. Na samom kraju pripreme, dobro je umiješati maslac, koji dopridonosi kremoznosti jela, a možete umiješati i malo ribanog parmenzana.

Fini rižoto

PET SAVJETA ZA UKUSAN RIŽOTO

  1. Riža se mora glazirati na masnoći. Osnovno pravilo kod pripreme rižota je glaziranje riže kako bi postala “staklasta”. No, ne smije posmeđiti. To će zarobiti škrob u zrnima i izgubit ćete kremastu teksturu.
  2. Važno je postepeno dodavati tekućinu. Dodate li sve odjednom, rižu ćete samo skuhati, umjesto da joj omogućite postepeno otpuštanje škroba.
  3. Koristite rižu okruglog zrna i ne kuhajte ju odvojeno od ostalih namirnica. Rižoto je jelo koje se kuha u jednoj posudi. Potrebno je poznavati slijed dodavanja namirnica. Kreće se s lukom, a drugi korak je dodavanje riže. Tekućina i ostale namirnice idu kasnije.
  4. Nemojte raskuhati rižu. Rižoto treba biti kremast, ali zrna moraju ostati al dente, odnosno, trebate ih lagano “osjetiti pod zubom”.
  5. Rižoto poslužite dok je vruć. Hlađenjem gubi na opojnoj teksturi. 
  6. Sad kad ste saznali sve tajne savršenog rižota, isprobajte neke od naših recepata za rižoto

Pogledajte video savjete i recepte za što lakšu pripremu Ledo ribe: 

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!