Savršeno kremasti rižoto s lignjama i gamberima

9. studenoga 2018.
Autor Marko Vukman
Podijelite

Morski okusi isprepliću se sa zrncima riže, a uz pomoć maslaca i parmezana, kreiraju rižoto čijoj kremoznosti nećete moći odoljeti.

Rižoto je kralj toplih predjela, ali često i omiljeno glavno jelo, idealan izbor na dane kada želite uživati u tanjuru prepunom okusa i mirisa. A ako vam temelj ovog jela budu Ledo očišćene lignje i Ledo gamberi, morski će okusi učiniti vaše jelo još atraktivnijim.

Priprema rižota nije komplicirana niti traje dugo, ali potrebno je držati se nekoliko osnovnih pravila, inače ćete dobiti jelo od riže - koje isto može biti ukusno, ali to neće biti rižoto. Kremastost je njegova glavna odlika, što se postiže na nekoliko načina.

Prvi je odabir riže, a to svakako mora biti riža okruglog zrna, a najpoznatije su vrste Arborio i Carnaroli. Osim toga, prilikom kuhanja rižoto je potrebno podlijevati (idealno temeljcem) te neprekidno miješati.

Dodatak kremastoj strukturi je i postupak mantekiranja koji se radi na samom kraju, a riječ je o dodavanju hladnog maslaca i parmezana koje potom snažno umiješate. Miješanje je ključno za dobar rižoto, jer tako zrnca riže ispuštaju škrob i stvaraju savršenu kremoznost.

Iako na prvu možda ne biste spajali sir s morskim okusima, parmezan i u drugim receptima može biti idealan dodatak ribljim jelima. Ako ga, primjerice, pomiješate s krušnim mrvicama, možete napraviti hrskavi omotač kojim ćete obložiti filete poput oslića ili lososa.

Također, uz riblje filete pečene na grill tavi odlično će pasati pesto umak koji možete zamiješati na bazi bosiljka, nekog orašastog sastojka poput pinjola, oraha ili badema i parmezana.

A na tragu našeg rižota, namirnice poput gambera, lignji i plodova mora mogu se lijepo uklopiti uz tjesteninu sa sočnim umakom u kojem je rastopljen i parmezan.

Stoga, samo hrabro, nekih osnovnih pravila se u kuhinji treba držati, ali nemojte se bojati isprobavanja novih okusa i kombinacija namirnica.

Recept: Rižoto s lignjama i gamberima

Pogledajte video: Kako pripremiti rižoto s lignjama i gamberima

 

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!