Praktične ideje za blagdanske zabave

10. prosinca 2017.
Autor Ledo
Podijelite

Božić je iza ugla te ako pripremate zabavu za prijatelje i obitelj i tražite ideje, na pravom ste mjestu.

Ako ne znate kako biste uredili stol za goste i ne želite kupovati vaze, svijećnjake i ukrase, iskoristite svoje posude za pečenje kao ukras.

U okrugli lim za pečenje postavite veliku bijelu svijeću i omotajte ju ukrasnom granom s crvenim bobicama. Na stol postavite kalupe za izradu keksića npr. zvjezdice. U metalne čašice ili staklene čašice za aperitiv stavite nekoliko zelenih listova npr. lovorov list te unutra umetnice štapiće cimeta ili vanilije. Vaš će stol biti bez puno truda lijepo dekoriran.

Vremena za pripremu zabave nikad dosta

Olakšajte si posao tako da pripremite složence za goste dan ranije i čuvate ih u hladnjaku.

Na dan zabave pripremljeni složenac potrebno je samo ispeći, a za to vrijeme primjerice stignete servirati stol. Pri tom ćete dodatno uštediti vrijeme koristeći smrznute namirnice koje su već očišćene i narezane. Složence narežite na manje kockice veličine jednog zalogaja i ukrasite svježim sirom, peršinovim listom ili malim kriškama limuna.

Pripremite jednostavna jela koja ne zahtjevaju veliku pripremu, ali ih maštovito ukrasite. Primjerice, poslužite povrće u obliku božićne jelke i poslužite s umakom. Vrijeme možete uštedjeti i ako pripremite jedno bazno tijesto za keksiće te ih punite različitim punjenjima. Pripremite različite kekse primjerice jedne s komadićima čokolade, druge sa smrznutim borovnicama, treće sa orašastim plodovima, kombinacije su neograničene.

Umjesto s uobičajenim aperitivima, goste dočekajte sa šarenim voćnim koktelima pripremljenim od šumskog voća. Obične grickalice obucite u blagdansko ruho. Okrugle krekere pretvorite u djeda mrazove. Od sirnog namaza oblikujte bradu, papar u zrnu neka vam postane oči i nos, a kapu napravite tako da komadić salame odrežete u trokut. Uz malo mašte krekeri mogu postati i božićne kuglice. Namažite ih sirnim namazom i ukrasite graškom, komadićima mrkve, paprike i kukuruzom.

Recept

Božićno drvce od povrća

Zanimljivi izgled ovog jela može zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

Sastojci za 8 osoba:

  • 3 šalice Ledo brokule
  • Šalica mrkve
  • 1 i pol šalica Ledo cvjetače
  • ½ šalice žute paprike narezane na trakice
  • Slani štapići

Sastojci za umak za povrće:

  • Pola šalice kiselog vrhnja ili sirnog namaza
  • ¼ šalice majoneze ili salatnog dresinga
  • 3 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
  • ½ žlice umaka Worcestershire
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • 1 manji režanj češnjaka, sitno nasjeckan

Priprema

  1. U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak. Pokrijte i stavite hladiti barem 1 sat.
  2. Povrće ubacite u kipuću vodu i odmah izvadite van. Posložite ga na veći tanjur tako da brokula čini bor, od žute paprike napravite zvijezdu, a mrkva neka budu ukrasi. Cvjetača neka predstavlja snijeg. Od štapića formirajte deblo. Poslužite s umakom.

Mini zalogaji s koprom i dimljenim lososom

Ovi jednostavni zalogajčići imaju blago dimljeni okus lososa i laganu pikantnost koju daje hren te su savršeni za blagdanske zabave.

Sastojci:

  • 250 g krumpira
  • 2 žlice sirnog namaza
  • 200 g Ledo losos filet
  • 2 žlice svježeg kopra
  • Korica jednog limuna
  • 1 žličica hrena
  • 1 žlica ocijeđenih kapara
  • Sol i papar
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kuhajte krumpire u neposoljenoj vodi oko 20 minuta dok ne omekšaju. Krumpire nije potrebno soliti jer je dimljeni losos dovoljno slan. Od kuhanog krumpira napravite pire uz dodatak sirnog namaza. Nasjeckajte losos i pomiješajte ga s krumpirom, koprom, limunovom koricom, hrenom, kaparima i začinite sa solju i paprom.
  2. Od smjese oblikujte kuglice i lagano ih uvaljajte u krušne mrvice.
  3. Posložite kuglice na masni papir za pečenje. Pošpricajte maslinovim uljem i pecite ukupno 10 do 12 minuta. Kuglice okrenite nakon 5 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!