Saznajte sve o bakalaru i pogledajte najbolje recepte za blagdansku trpezu!

1. prosinca 2014.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Svake godine tijekom prosinca misli svih ljubitelja ribe polako se okreću bakalaru te kulminiraju na badnju večer za blagdanskim stolom. Bakalar je nedvojbeno česta tema i predmet obožavanja mnogih gurmana, a u predbožićno vrijeme zauzima posebno mjesto u blagdanskoj trpezi.

Recepti s bakalarom

Iznenadite svoje ukućane i prijatelje sa hrvatskim i inozemnim načinima pripreme bakalara, unesite dašak svjetske kuhinje u svoj dom te postanite vrhunski chef uz pomoć recepata iz Leda.

OVDJE pogledajte sve recepte s bakalarom

Tradicionalno se bakalar priprema na bijelo ili na mornarski s krumpirom, međutim za inovativnije pojedince do danas je osmišljeno nebrojeno mnogo recepata, stoga inspiracije uoči Badnjaka ne bi trebalo nedostajati. Ipak, pravi poznavatelji ističu da je za najbolju izvedbu najvažnije, uz bakalar, odabrati kvalitetno maslinovo ulje, češnjak i peršin.

Blagdanska kuharica

Ledo recepte s bakalarom možete preuzeti i u PDF izdanju. Naaša blagdanska kuharica pokazat će vam kako pripremu bakalara učiniti i vrlo maštovitom.

OVDJE Preuzmite blagdansku kuharicu

Povijest

Bakalar potječe iz Norveškog mora, gdje se hladne vode Sjevernog mora miješaju sa toplim Golfskim strujama, što stvara idealne uvjete za rast ribe.

Bakalar na bijelo (pašteta)

Ribarska tradicija Norveške seže još od razdoblja Vikinga, kojima je sušeni bakalar predstavljao osnovnu namirnicu na dugim putovanjima, a kada je bilo potrebno i sredstvo plaćanja. Navodi se da je u naše krajeve bakalar stigao iz Venecije, nakon što je 1432.g mletački vlastelin Pietro Querini doživio brodolom na obalama Norveške, gdje je naučio umijeće sušenja i soljenja bakalara. U Veneciju se sa usoljenim bakalarom vratio upravo u vrijeme blagdana zbog čega se zadržala tradicija pripreme bakalara za Božić.

Kako bi se dočarala predanost našeg naroda ovoj hvaljenoj ribi potrebno je istaknuti da već više od 10 godina postoji Hrvatski klub ljubitelja bakalara koji se aktivno bavi promocijom recepata i kulture jedenja bakalara. Uz onaj u Norveškoj, hrvatski je klub jedini takav u Europi. Broji više od 200 članova iz raznih država, a jednom godišnje dodjeljuju titulu Viteza od bakalara.

Nutritivna vrijednost bakalara

Bakalar se bez sumnje svrstava među kvalitetnije izvore proteina zbog niske energetske vrijednosti, a ujedno je bogat omega-3 masnim kiselinama.

Zbog iznimno povoljnog nutritivnog profila, bakalar se smatra vrlo korisnom namirnicom u prehrani. Kardiolozi udruženja American Heart Association preporučuju učestalu konzumaciju ribe iz hladnih sjevernih mora  osobama oboljelim od ateroskleroze ili bolesti srca povezane s dijabetesom.

Brojne znanstvene studije pokazuju da su osobe koje redovito jedu ribu izložene manjoj opasnosti obolijevanja od bolesti srca u usporedbi s osobama koje izbjegavaju ribu. Bakalar je posebno dobar saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer sadrži korisne omega-3 masne kiseline.

Uz sve navedene dobrobiti, bakalar je zaista poželjna namirnica na blagdanskom meniju ali se ne smije zanemariti ni tijekom ostatka godine.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!