VIDEO: Kako napraviti Nicoise ili Nica salatu s tunom (Francuska kuhinja)

4. srpnja 2016.
Autor Marko Vukman
Podijelite
Vezani proizvodi

Tri su stvari koje trebate znati od poznatom jelu francuske rivijere – salati Nicoise. Prva, izuzetno je ukusna. Druga, kažu da je veoma zdrava. Treća… trebate znati kako je pripremiti! Pogledajte naš video recept i naučite. 

Salata Nicoise potječe sa sjevera Francuske, točnije Provanse. Riječ je o elegantno prezentiranoj salati koja odiše otmjenošću, baš u francuskom štihu.  

Tradicionalni sastojci ove salate su rajčice, tuna, tvrdo kuhana jaja, masline i inćuni koji se vješto aranžiraju u tanjur na posteljicu od lisnate salate, u zasebne hrpice te se prelijevaju dressingom na bazi maslinovog ulja. Ova složena salata funkcionira kao samostalno jelo jer je veoma bogata proteinima, a time i zasitna.

Za pripremu ovog jela se najčešće koristi svježa tuna koja se kuha ili peče u "škartocu" u pećnici. Tako će ostati sočna. Kuhana jaja su izvor zdravih masnoća zbog čega se odlično nadopunjavaju s krtom tunom dok preostalo svježe povrće pruža važne vitamine, minerale i antioksidanse.

Općenito gledajući, salate su veoma prilagodljiva jela, a Nicoise salata nije iznimka što znači da je podložna raznim varijacijama, ovisno o ukusima i dostupnim namirnicama.

Ledo verzija salate Nicoise bazira se na svježem odresku tune, kuhanim krumpirima pomiješanim s ukusnom Mediteranskom mješavinom i tvrdo kuhanim jajima, a sve aranžirano na svježoj rikuli i preliveno francuskim dressingom na bazi senfa i vinskog octa.

Pogledajte video i naučite kako napraviti ovu francusku salatu. Bon appétit!

OVDJE pogledajte svih 10 recepata francuske kuhinje!

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!